fbpx

Słoik letnich wspomnień – praktyka pozytywna

with Brak komentarzy

Zamknij w słoiku najpiękniejsze smaki lata bez gotowania, smażenia, pasteryzowania i bez kalorii!

Zapraszam Cię do ćwiczenia opartego na psychologii pozytywnej pod tytułem „słoik letnich wspomnień”. Stworzyłam je inspirując się fragmentem książki Barbary Fredrickson „Pozytywność. Naukowe podejście do emocji, które pomaga zmienić jakość życia”, w której był poruszony temat pozytywnego portfolio.

Cele ćwiczenia są następujące:

  • Przywołanie miłych wspomnień z lata.
  • Wywołanie pozytywnych emocji z nimi związanych.
  • Poprawa nastroju.
  • Mnóstwo zabawy podczas przygotowań (świetnie działa z dziećmi!).

Składniki:

  • Plik ze słoikiem w wygodnym dla Ciebie formacie (ściągniesz go poniżej).
  • Kolorowe mazaki, kredki i inne artykuły plastyczne – w wersji tradycyjnej lub cyfrowej.
  • Zdjęcia, zapiski i inne pamiątki z wakacji.
  • Towarzystwo osób, z którymi masz ochotę spędzić wspólnie czas (opcjonalne).

Sposób przygotowania:

  1. Wydrukuj słoik letnich wspomnień lub wrzuć go do ulubionego programu graficznego.
  2. Uzupełnij słoik najmilszymi wspomnieniami w wybranej przez Ciebie formie (możesz pisać, rysować, naklejać – cokolwiek dla Ciebie działa).
  3. Ozdób go do swojego smaku, żeby podobał Ci się również wizualnie.
  4. Podziel się ze mną rezultatem Twojej pracy – wrzuć zdjęcie na swoje media społecznościowe i oznacz mnie w poście
    (na Instagramie znajdziesz mnie pod @mamajakotrenerbiznesu,
    na Facebooku jestem jako Fan Page Od zera do Trenera – szkolenia w kolorowankach).
  5. Dodaj też hasztag #słoikletnichwspomnień – dzięki temu łatwo Cię znajdę ?

Pliki do ściągnięcia:


Więcej informacji i inspiracji znajdziesz też w 28 odcinku mojego podcastu:

Przykłady moich słoików:


Pliki do ściągnięcia:


Jeśli potrzebujesz inspiracji, zapisz się na bezpłatny minikurs pozytywnej praktyki

Jest on oparty na pytaniach wzmacniających, które mogą przydać Ci się podczas przygotowywania słoika!

Jeśli spodobała Ci się treść, podaj dalej:

Zostaw Komentarz